11 de gener del 2012

Els imprescindibles: André Gorz (Programa emès per RMR el 11/01/12)

Els imprescindibles és un cicle de recomanacions i redescobertes de grans autors de la literatura universal que sovint passen desapercebuts pels lectors i per les biblioteques. Així doncs, continuem amb “els nostres imprescindibles” de la mà del filòsof austríac, d’origen jueu, André Gorz.

Primera part: l’autor

André Gorz, el veritable nom del qual era Gerhard Hirsch, va néixer a Viena el 1923, en el si d'una família jueva. Filòsof i periodista, va ser cofundador Le Nouvel Observateur i el seu pensament es situa entre la teoria política i la crítica social. El seu pare el va enviar a Lausanne, Suïssa a estudiar enginyeria química. En acabar, decideix emigrar novament però aquesta vegada a París, on coneix a Jean Paul Sartre i Simone de Beauvoir, entre d'altres i comença a fer carrera com a escriptor sempre lligat a mitjans de premsa com L'Express i després Le Temps Modernes i Le Nouvel Observateur. De formació marxista, a partir de la dècada de 1970, Gorz es va convertir en un dels principals teòrics de l'ecologia política. El 2007 André Gorz es va suïcidar amb la seva dona a la seva casa de Vosnon, a França.


Segona part: les obres

Les obres de André Gorz que podeu trobar i emportar-vos en préstec a la Biblioteca Pau Vila:

Gorz, André. Carta a D.: historia de un amor
(Paidós, 2008) [Epistolari]
-- . Estratègia obrera i neocapitalisme (Edicions 62, 1967) [Assaig]
--. Tècnica, tècnics i lluita de classes (La Magrana, 1979) [Assaig]
 
Tercera part: el imprescindible

Carta a D.: historia de un amor / André Gorz (Paidós)

"Una maravillosa carta en forma de libro, [...] la historia de un amor que duró casi seis décadas." (Joaquín Estefanía, El País)
"Pocos libros acaban tan subrayados y nos cautivan tan rápidamente y nos roban el corazón de una manera tan incontestable" (Time Out Barcelona)

“Acabas de cumplir ochenta y dos años. Has encogido seis centímetros, sólo pesas cuarenta y cinco kilos y sigues siendo bella, elegante y deseable. Hace cincuenta y ocho años que vivimos juntos y te amo más que nunca. Te escribo para comprender lo que he vivido, lo que hemos vivido juntos.”

Carta a D. és una llarga carta d'amor que el filòsof i periodista vienès va escriure a la seva esposa, Dorine, poc després de descobrir que estava malalta. Un testimoni commovedor per la seva sensibilitat, tendresa i lucidesa, per la seva coherència i honestedat. Gorz i la seva esposa es van suïcidar a França el 2007.

“Espío tu respiración. Mi mano te acaricia. A ninguno de los dos nos gustaría tener que sobrevivir a la muerte del otro. A menudo nos hemos dicho que, en el caso de tener una segunda vida, nos gustaría pasarla juntos”.

Un altre breu fragment de la llarga que el periodista i filòsof va dedicar a la seva dona Dorine, quan ella, ja sent dos ancians, va contraure una malaltia incurable i André, ja de tornada d’ideologies i treballs infinits, va arribar a la conclusió de que la única raó valuosa de la seva vida havia sigut l’amor, el seu amor a Dorine, i per això va decidir anar-se’n amb ella, suïcidar-se i deixar-nos el testimoni de les seves reflexions al voltant de l’amor en forma de llibre.

La Carta a D. acaba com va començar. Com una reivindicació de l'amor.

Quarta part: altres visions 

La història d'amor entre el filòsof francès André Gorz i la seva dona s’ha portat al teatre amb André i Dorine, estrenada el 29 i 30 de setembre de 2011 en el Teatro Pablo Tobón Uribe de Medellín, Colòmbia. L'obra està realitzada per Kulunka Teatre, companyia basca de gran trajectòria, que ha sobresortit en el sector teatral per les seves creatives posades en escena.