27 de juny del 2012

Els imprescindibles: Jean Rhys (Programa emès per RMR el 27/06/12)


Els imprescindibles és un cicle de recomanacions i redescobertes de grans autors de la literatura universal que sovint passen desapercebuts pels lectors i per les biblioteques. Així doncs, continuem amb “els nostres imprescindibles” de la mà de l'escriptora anglesa, d’origen caribeny, Jean Rhys.

Primera part: l’autor

Jean Rhys (Roseau, Dominica, 1890 — Exeter, Devon, 1979) és el nom amb el qual és coneguda l'escriptora anglesa Ellen Gwendolyn Rees. Va néixer a Dominica però als 17 anys es traslladà a Europa, primer a Anglaterra i més tard a Paris.


Els anys vint i trenta menà una vida bohèmia a Londres i a París, reflectida en part en el recull de contes The Left Bank (1927) i en les novel·les Postures (1928) i Good Morning, Midnight (1939). Interrompé la seva activitat literària durant dues dècades. El 1966 publicà Wide Sargasso Sea, on recrea el personatge d'Antoinette, de la novel·la Jane Eyre, de Charlotte Brontë, a través de la qual exposa les contradiccions del seu país d'origen i de la seva condició de dona en un estil pròxim a la novel·la gòtica. Cal esmentar també la novel·la My Day (1975) i Smile, Please, autobiografia de publicació pòstuma (1979).

Segona part: les obres

Algunes obres de Jean Rhys que podeu trobar i emportar-vos en préstec a la Biblioteca Pau Vila:

Rhys, Jean. L’ampla mar dels Sargassos (Edicions 62, 2007) [Novel·la]
.- Una vida sin tí (Lumen, 2011) [Recull de contes]

Tercera part: l’imprescindible

L’ampla mar dels Sargassos (Edicions 62 / Lumen)
Tot partint del personatge literari de l’anomenada “esposa boja” de Jane Eyre, la famosa novel·la de Charlotte Brontë, Jean Rhys li torna a donar vida a L’ampla mar dels Sargassos i en reconstrueix la infantesa, adolescència i lluna de mel fatal que la precipitarà a les golfes de la gran mansió anglesa de Mr. Rochester. Amb senzillesa i una força magistrals, Jean Rhys, una de les figures més importants de la literatura en llengua anglesa del segle XX, aconsegueix transmetre la bellesa embriagadora, màgica i en molts moments aclapadora de les Antilles en una època, la dècada del 1830, quan no feia pas massa anys que s’havia abolit l’esclavitud i les illes s’havien independitzat d’Anglaterra. 

Quarta part: altres visions
El gran mar de los Sargazos (EUA, 1993). Director: John Duigan. Intèrprets: Karina Lombard, Nathaniel Parker i Rachel Ward. Argument: Un jove filla d’uns terratinents de Jamaica es casa un anglès nouvingut per no perdre la seva propietat. Tot sembla perfecte, l'amor sorgeix, i la felicitat és en el camí, però ella està amagant un vell secret sobre la seva infantesa i la seva mare. A poc a poc, aquest secret comença a erosionar aquesta relació perfecta i, potser, la història de la seva mare es repetirà un cop més...
Wide Sargasso Sea (EUA, 2006). Director: Brendan Maher.  Guió: Jean Rhys (novel·la). Intèrprets: Rafe Spall, Rebecca Hall i Nina Sosanya. Argument: La primera Mrs. Rochester recorda com va conèixer el seu futur marit i com finalment va acabar vivint empresonada en l'àtic a Thornfield Hall.